Istoria corsetului, din Antichitate până în zilele noastre

Printre toate tipurile de îmbrăcăminte existente, corsetul are o istorie lungă și incredibilă.

Descoperă totul despre evoluția sa, din Antichitate până în zilele noastre și în ce împrejurări a fost purtată.

colecția corset bustier

Apararea
corsetului

Corsetul a început să apară la curtea spaniolă în secolul al XVI-lea, iar în curând a fost purtat de nobilele de la alte curți europene. Acest tip de lenjerie intimă, care se purta pe corp, oferea femeilor imaginea de verticalitate și fermitate sufletească. Corsetul era, la vremea respectivă, rezervat femeilor din înalta societate.

evoluția corsetului

În zilele noastre, femeile au o mie de motive în plus pentru a dori să poarte un corset.

Cum a ajuns o lenjerie intimă care inițial reducea șoldurile și sculpta talia,  de-a lungul secolelor să devină un accesoriu de modă, purtat de majoritatea femeilor?

Să descoperim, întreaga istorie cronologică a corsetului, începând cu începutul apariției sale, în epoca antică.

Corsetul în
epoca antichității

Începem lunga noastră călătorie prin istorie, în epoca antichității. O perioadă care începe în jurul anilor 3300-3200 î.Hr. și se încheie în anul 476 d.Hr.C și se încheie în 476, după căderea Imperiului Roman de Vest.

EDe fapt, în această epocă în care s-a inventat scrisul, cerți istorici ai vestimentației arată că primul tip de corset a văzut lumina zilei în această perioadă, în cultura minoică.

Acest studiu, bazat pe mai multe documente istorice, relevă deja existența acestui veșmânt rigid, purtat de preotesele și zeițele din insula Creta.

În plus, imaginile de pe ceramica antică arată mai multe femei și bărbați care poartă un fel de centură, realizată din curele de piele, care le permitea să obțină o talie foarte subțire.

colecție de corsete

De fapt, acest tip de accesorii de epocă era menit să le ofere femeilor silueta ideală, accentuându-le curbele și expunându-le și mai mult sânii goi.

Minorele erau disperate să aibă o talie mică și această dorință era deja bine prezentă încă din copilărie. Este adevărat că atât băieții, cât și fetele, purtau încă din copilărie o centură în jurul taliei, pe care o puteau strânge pe măsură ce creșteau, pentru a opri creșterea la nivelul șoldurilor.

Cu toate acestea, la vârsta adultă, femeile grecești au trecut la un alt stil de centură, mai rigid și mai elaborat, numit “zona”, pe care o instalau în exteriorul hainelor pentru a-și modela și ridica sânii.

Această centură a evoluat mai târziu într-o trupă pe care unii le consideră a fi primele sutiene, folosite de greci și romani pentru a ascunde sau susține sânii.

După cum am văzut, ideea de a avea un corp perfect nu datează din zilele noastre și tocmai obsesia de a avea un fizic de vis, a dat naștere, în mod firesc, corsetului!

Corsete medievale

În această epocă istorică, este dificil de știut cu siguranță dacă femeile din această epocă purtau sau nu acest tip de îmbrăcăminte, deoarece se crede că, în general, ele se acopereau din cap până în picioare într-un mod modest.

corsete medievale

Femeile în general purtau tunici și rochii lungi, din cauza faptului că formele lor feminine nu erau acceptate, deoarece predomina ideea că trupul este un păcat și trebuie ascuns cu haine largi și vaporoase.

Un vechi arhivă din secolul al XII-lea, înfățișează un demon purtând un corset, ceea ce ar putea sugera blasfemia culturală presupusă de acest veșmânt.

Cu toate acestea, se speculează că utilizarea pieptarilor ca armură ar fi putut fi modelele pentru corsete în secolele următoare, iar unii experți cred chiar că benziile ar fi putut fi folosite pentru a subția talia sub hainele lungi și mulate în această perioadă istorică.

La sfârșitul anilor 1400, au fost descoperite corsete cu dantelă cu fronturi uzate. Este imposibil să știm cu siguranță dacă acest articol de îmbrăcăminte datează într-adevăr din această perioadă, dar nimic nu ne împiedică să nu fie confecționat dintr-o țesătură întărită cu fire de alamă.

Corsete din secolul al XV-lea

“Cotte”, o haină mulată al cărei nume însemna “pe coastă”, a fost purtată pentru prima dată în Franța în secolul al XV-lea.

În această perioadă, se știe că femeile franceze bogate erau cunoscute ca fiind dornice de o siluetă mai subțire și foloseau lenjerie de in rigidizată, strânsă cu șireturi, așezată în față sau la spate. Lenjeria intimă cunoscută și sub numele de corpuri de balenă, care permitea un aspect mai subțire.

15th century corsets

În secolul 1400, Agnes Sorel, amanta lui Carol al VII-lea al Franței, a inițiat o tendință când a purtat la curtea franceză o rochie care îi expunea complet sânii. După această apariție, multe franțuzoaice și-au deschis corsetele pentru a-și dezvălui sânii, tăindu-și de asemenea rochiile pentru a arăta partea inferioară a spatelui gol, astfel a început nașterea corsetului propriu-zis!

Corsete din secolul al XVI-lea secolele

În timpul anilor 1500, aristocrata franceză Catherine de Medici și-a pus amprenta asupra modei prin interzicerea taliei groase la curte, ceea ce a promovat purtarea de corsete de către femeile bogate în văzul publicului.

În loc să se potrivească hainele pe corp, așa cum se făcuse în tot Evul Mediu, corpul a început să se conformeze formei la modă a hainelor purtate. bodicele au devenit un articol separat de lenjerie intimă și aveau un sistem de atașare în partea din față, urmat de un panou de țesătură decorată numit “stomac” care servea la ascunderea șnururilor.

Corsete renascentiste

Cu toate acestea, a fost la curtea spaniolă, în epoca Renașterii, când a apărut cu adevărat acest articol de îmbrăcăminte care avea ca unic scop să rafineze talia, oferind o postură dreaptă și elegantă femeilor nobile ale vremii.

Ca urmare, secolul al XVI-lea a fost marcat de nașterea corsetului, care era, la acea vreme, compus dintr-o tijă de lemn sau de os așezată vertical în față, cunoscută sub numele de busk. Un articol de îmbrăcăminte capabil să producă o formă plată a burții, întărită cu tije din os de balenă.

Busculița era adesea folosită pentru ocazii și evenimente speciale, iar uneori era prezentată unui pretendent ca premiu atunci când era interesat de o femeie. Chiar și bărbații purtau corsete lustruite și decorate pentru a-și arăta bogăția.

Multe alte țări și-au dezvoltat corsetele în stil spaniol. În Anglia, “Corsetul Tudor” folosea capace de corset din fier atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în timp ce Franța, Germania și Italia preferau un stil mai puțin rigid pentru a avea ca rezultat un șold mai larg.

Regina Elisabeta I a creat “Corsetul elisabetan”, inspirat de cel Tudor, dar cu o talie mai puțin rigidă (folosind os de balenă) și accentuată. Corsetele erau adesea purtate cu un farthingale, care ținea fuste cu formă rigidă, transformând partea superioară a trunchiului într-o formă de con inversat.

Câteva corseturi aveau curele care se terminau în clapete la talie, ceea ce avea ca efect împingerea sânilor în sus.

Corsete din secolul al XVII-lea

Corseturile din secolul al XVII-lea erau confecționate în principal din in și os, cu trestie, arcuri sau os de balenă. Decolteul
corsetelor varia de la un gât înalt până la foarte jos.

Într-o perioadă în care se căuta un bust proeminent, acestea permiteau accentuarea bustului și un decolteu mai proeminent. Figuri importante ale vremii, precum regina Maria a II-a, Henrietta Maria și soția lui Charles I al Angliei sunt înfățișate în multe picturi complet topless.

Expunerea sânilor era considerată de aristocrație și de clasele superioare ca fiind un simbol al statutului și un semn de frumusețe. În acest scop, accesoriul avea uneori mâneci atașate, iar lațul său a devenit o caracteristică foarte decorativă a acestei ținute.

17th century corsets

Între timp, corsetul se transformase într-un corset de pânză montat pe o căptușeală puternic dezosată. Partea din față a corsetului conținea o bucșă lungă și ascuțită, marginea de jos ar fi fost peticită, iar la spate ar fi fost legat cu șireturi. În aceste înregistrări sunt menționate problemele de sănătate ale fetelor, care au început să își strângă foarte mult corsetele pentru a ține pasul cu moda.

Corsetele din secolul al XVIII-lea

Anii 1700 au adus o formă și mai restrictivă. În această perioadă, corsetul era confecționat dintr-un material rigid, în care erau cusute strâns rânduri de materiale învelitoare asemănătoare cu osul de balenă, trestia de zahăr sau cânepa.

Designul în sine era cu talie lungă și tăiat, cu un spate îngust, față largă și curele; cele mai la modă șorturi trăgeau umerii înapoi până când omoplații aproape se atingeau.

Silueta rezultată, cu umerii aruncați pe spate, o postură foarte dreaptă și un piept înalt și plin, ne oferă tendințele vremii.

Corset secolul 18

Corseturile din secolul al XVIII-lea includeau adesea picioare, formate prin efectuarea unor tăieturi de la marginea inferioară până la talie care se întindeau pe corp, oferind șoldurilor mai mult spațiu și confort.

În plus, ele erau adesea foarte decorate, cu tuneluri fin cusute pentru dezosare, brocart de mătase prețioasă și ornamente de aur!

Corsetele din secolul al XIX-lea

Primele șezlonguri de la începutul secolului al XIX-lea erau lungi, moi și aveau o formă mai naturală, reflectând moda din acea vreme, rochii lungi și fluide din mătase fină și sifon.

Aceste rochii din oase de balenă erau confecționate din satin, bumbac, mătase sau in, conținând un minim, deoarece suportul era asigurat de matlasare/cordură și de oasele de balenă. Confecționate din fildeș, os de balenă, oțel sau lemn, femeile le primeau adesea ca daruri de la soții lor, însoțite de poezii de dragoste și imagini sculptate manual.

19th century corsets

La jumătatea secolului al XIX-lea, corsetele rigide, puternic dezosate, cu lațuri strânse, au devenit populare pentru a obține o talie mică. bodicele au început să fie mai mulate, iar fustele erau pline, în formă de clopot, ceea ce crea iluzia unei talii mai mici.

Nu era neobișnuit ca în anii 1860 corsetele să fie dezosate cu până la 60 de oase de balenă, iar unele cu până la 100. O inovație majoră în corsetăria secolului al XIX-lea a fost introducerea bustierei cu legare în față în 1848. Acest lucru a permis unei femei să aibă independență și să își pună corsetul cu ușurință singură.

Noul buson era ușor curbat pentru a urma postura și liniile naturale ale corpului pentru confort, mai degrabă decât busonul rigid popular la începutul secolului.

Corsetele din epoca edwardiană (1904-1911)

În această perioadă, forma ideală a femeii s-a schimbat, așa că a fost necesar ca corsetele să fie reproiectate în mare parte. Mărimile mai mici erau încă populare, dar silueta la modă se schimbase.

Corseturile forțau umerii în poziție verticală și formau un bust lung, înclinat, care se termina într-o curbă grațioasă la șolduri, creând faimosul aspect “Gibson Girl“.

>

Forma corpului creat a fost numită S-Bend, deoarece curbele siluetei unei femei semănau cu curbele literei S.

20th century corsets

În contrast cu bustul curbat din epoca victoriană, care începea să fie considerat nesănătos, noul bust drept nu afecta niciunul dintre organele interne ale femeii și doar îi conferea o poziție mai dreaptă.

Această bustieră dreaptă însemna că țesătura corsetelor era tăiată în unghi și avea cusături diagonale pentru a forța bustul să stea drept pe bustieră.

Corseturile Edwardiene erau încă confecționate din țesături tradiționale pentru corsete, cum ar fi coutil, denim, satin și batiste, dar mătasea a devenit mai populară pe măsură ce corsetele au început să fie văzute mai mult ca lenjerie intimă decât ca o îmbrăcăminte utilitară.

O evoluție ulterioară a acestei piese care ar putea fi împodobită cu panglici și fundițe, borduri largi de dantelă, ață dentară decorativă.
&nbsp
;< /p>

Corsetele Underbust din anii 1912-1919

În acei ani apropiați de cel pe care îl trăim, funcția de corp de balenă nu mai era să comprimi talia pentru a exagera bustul, ci să minimalizezi abdomenul și șoldurile.

Se căuta un aspect înalt, greu, deoarece femeile doreau ca bustul să le fie pus în evidență, iar restul trunchiului să fie pe aceeași linie.

Pentru a realiza acest lucru, acest tip de îmbrăcăminte nu se mai ridica pentru a susține sânii, ci se termina chiar sub linia bustului, ceea ce i-a adus numele de corset Underbust

Aparatul 
de centură 
Underbust din 1912 până în 1919

Pentru a reduce efectele negative ale acestui aparat de centură, a fost necesar să se reajusteze poziționarea sa naturală pe corp, astfel încât să se așeze chiar deasupra părții inferioare a cutiei toracice, astfel încât, contracția extremă să devină imposibilă.

De aceea, la crearea acestor noi modele, corsetierii au trebuit să conceapă piese cu o tăietură mai lungă și mai dreaptă decât cele anterioare.

Aspectul corsetului pentru a bretele în anii 1920

Din cauza lipsei de provizii după război, moda feminină a început să evolueze spre linii mai simple. Formele
mai lejere, cu o siluetă dreaptă de la umăr la tiv, au devenit norma.

În timp ce rochiile cu clape permiteau mai multă libertate de mișcare, era nevoie de un nou stil de corset. Pentru a obține aspectul băiețos dorit de epocă, unele modele au fost concepute pentru a subția șoldurile cât mai mult posibil, fiind purtate sub bust până la jumătatea coapsei.

Corsetul cu bretele din anii 1920

Ca urmare, anii 1920 au văzut apariția corsetului prevăzut cu jartiere, astfel încât să poată fi atașat direct la ciorapi. În cronologia acestui veșmânt rigidizat, a fost în acest moment, că au fost create un număr mare de varietăți și stiluri de corsete, cum ar fi corsetele pentru șolduri sau corsetele sportive.

Evoluția corsetului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

În anii 1930, au apărut siluete ceva mai mulate. Hainele au continuat să aibă o cădere și au fost adesea croite cu cusături oblice și tivuri mai largi, încorporând galoane, cupe și pliuri.

Corseturile au continuat să fie la jumătatea coapsei, dar au început să includă sutiene integrate, evoluând într-o singură piesă de îmbrăcăminte de bază. Aceste stiluri pline aveau, de obicei, legături laterale cu cârlige și ochi și centuri sau centuri interioare ascunse și puternic dezosate. Țesăturile folosite au inclus coutil, raion, bumbac, elastice țesute și cauciuc acoperit cu bumbac.

corsetele celui de-al doilea război mondial

Cu Cel de-al Doilea Război Mondial declarat în 1939, industria modei a fost profund afectată de scurtarea țesăturilor. Țesăturile de lux folosite în secolele precedente erau acum greu de găsit.

Oamenii au fost nevoiți să se descurce cu ceea ce aveau, știind că fermoarele erau interzise, iar închizătoarele cu cârlig și ochi erau limitate, așa că corsetele s-au transformat în șireturi și țesături elastice.

Când războiul s-a încheiat în 1945, a venit timpul pentru o gură de aer proaspăt după ani de absență. Deși raționalizarea a continuat în majoritatea țărilor, în 1947 Christian Dior a reușit să revoluționeze moda prin lansarea colecției sale New Look la Paris.

Colecția a avut un succes uriaș și avea să fie copiată în întreaga lume. Ornamentele largi, talia strânsă și modelele feminine contrastau complet cu croiala și finisajele frugale ale modei din timpul războiului.

Corsetele anilor 1950

În timpul anilor 1950, au fost plasate panouri strategice în haină, pentru a netezi burta și a da o linie și un fund plat, contrastând sânii de restul siluetei.

corsete din anii '50

Între timp, progresele în domeniul fabricării textilelor au făcut ca materialele elastice să aibă capacitatea de a se întinde în mai multe direcții, permițând ca hainele să se potrivească perfect fără dezosare. Sânii ascuțiți erau obținuți prin purtarea unor sutiene cusute circular.

Pe lângă aspectul estetic obținut prin purtarea unei centuri, femeile erau avertizate asupra pericolelor pe care le implică nepurtarea unei centuri după naștere. Cele care nu purtau centură erau considerate a avea puțin respect de sine. 

Corsetul în anii 1980

Anii 1980 au fost o perioadă relativ prosperă pentru lume. Designerii au avut multă libertate, deoarece au apărut celebrități și modele cu nume de designeri.

corsetele anilor '80

Anii ’80 au văzut întoarcerea corsetului, dar de data aceasta ca parte a designului exterior al hainelor, purtat de icoane ale culturii pop precum Madonna, care a purtat un model de corsetărie de la Jean Paul Gaultier pentru numeroasele sale performanțe pe scenă.

În anii 90, au fost introduse în public chiloții de control, care, asemănători corsetelor, erau purtați pentru a subția silueta și se presupune că elimină orice linii vizibile ale chiloților sub hainele mulate.

În timp ce unii mari retaileri încă mai au modele în magazinele lor, majoritatea femeilor au ales să poarte lenjerie intimă confortabilă.

2023: apariția unor
noi corsete&nbsp
;

În sfârșit, apariția unui nou stil de corsete în 2023 face fericite tinerele femei. A devenit o piesă esențială în garderobă. Poate fi purtat în diferite moduri și cu diferite stiluri. Oferă un aspect foarte seducător, dar mai ales elegant.

corsetele din 2021

În concluzie, veți găsi aceste stiluri de corsete noi pe magazinul online, Maison du Corset®.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *